Staat veroordeeld na nalatigheid onderzoeksrechter

De Belgische staat is veroordeeld na een klacht van een vrachtwagenchauffeur die naar eigen zeggen 3 jaar onschuldig in een Spaanse cel zat. Dat schrijft De Standaard. De onderzoeksrechter in België zou de zaak niet voldoende hebben onderzocht.

De vrachtwagenchauffeur uit Stekene werd in 1994 in Spanje veroordeeld tot 9 jaar cel nadat hij aan de Spaans-Marokkaanse grens was betrapt met 2 ton hasj in zijn vrachtwagen. De man zat uiteindelijk 3 jaar in de cel. Tot vandaag houdt hij vol dat hij onschuldig is en dat hij het slachtoffer was van een complot.

Walter Van Steenbrugge (foto boven), de advocaat van de trucker, diende in 1995 een klacht in bij de onderzoeksrechter in Dendermonde met een reeks getuigenissen die zouden kunnen aantonen dat zijn cliënt door zijn werkgever in de val was gelokt.

De onderzoeksrechter deed echter jarenlang niets in het onderzoek, stelde de Brusselse rechter vast. "De onderzoeksrechter heeft niet gehandeld zoals een normaal, zorgvuldig en omzichtig onderzoeksrechter", zo staat in het vonnis.

"Bepaalde onderzoeksdaden werden niet en andere slechts zeer laattijdig uitgevoerd. Nochtans blijkt dat het standpunt van de heer D., namelijk dat hij als onwetend lokaas werd gebruikt om andere drugstransporten te verzekeren, plausibel was en nader onderzocht diende te worden."

Volgens de rechtbank heeft de Belgische staat -de werkgever van de onderzoeksrechter- onder meer artikel 5 van het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens geschonden. Dat artikel stelt dat mensen niet onwettig van hun vrijheid mogen worden beroofd.

"Deze zaak bewijst dat controle op de rechterlijke macht wel degelijk mogelijk is", zegt advocaat Van Steenbrugge. De Belgische staat heeft nog een maand de tijd om beroep aan te tekenen tegen de uitspraak.

"Het vonnis beschrijft een dossier van 1994, dat is toch 18 jaar geleden", relativeert Paul Van Santvliet van de Vereniging van Onderzoeksrechters. "Sindsdien is al veel wetgeving veranderd, waardoor de controle, ook op de onderzoeksrechter, veel effectiever en uitgebreider is."