Syrische zaakgelastigde in Londen loopt over

Khaled al-Ayoubi, de Syrische zaakgelastigde in Groot-Brittannië, heeft ontslag genomen. Het gaat om de hoogste Syrische diplomaat in Londen. Naar eigen zeggen is hij niet langer bereid om het regime van president Bashar al-Assad te vertegenwoordigen.
De Syrische ambassade in Londen, tijdens een betoging in februari

"De heer al-Ayoubi heeft ons gezegd dat hij niet langer een regime wil vertegenwoordigen dat zo gewelddadig en onderdrukkend optreedt tegenover de eigen bevolking", luidt een mededeling van het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Al-Ayoubi is niet de eerste Syrische topfunctionaris die er de brui aan geeft. Eerder waren al de Syrische ambassadeurs in Irak, de Verenigde Arabische Emiraten en Cyprus overgelopen naar de oppositie. Ook generaal Manaf Tlass, ex-vertrouweling van president Bashar al-Assad en zoon van oud-minister van Defensie Mustafa Tlass, is naar het buitenland gevlucht.

"Al 200.000 mensen weggevlucht uit Aleppo"

De gevechten in Syrië concentreren zich al enkele dagen rond Aleppo. Dat is het commerciële hart van het land, de stad heeft met ruim 3,5 miljoen inwoners ook meer inwoners dan de hoofdstad Damascus.

Al zeker 200.000 mensen zijn de stad ontvlucht, zo blijkt uit cijfers van de Verenigde Naties. Het leger bestookt de stad met tanks, artillerie en ook vanuit de lucht wordt er gevochten tegen de rebellen, die een aantal districten van de stad onder controle hebben. Behalve de bombardementen en de gevechten kampen de bewoners van de stad ook met stroomonderbrekingen en voedseltekorten.

Zowel de rebellen als het leger claimen vandaag weer dat ze belangrijke overwinningen hebben geboekt in en rond Aleppo.

Volgens de Amerikaanse minister van Defensie Leon Panetta kan president Assad met de strijd in Aleppo wel eens zijn eigen ondergang inluiden. "Aleppo wordt misschien een nagel aan zijn doodskist", zegt Panetta. Hij reist naar het Midden-Oosten om te praten over de situatie in Syrië.