Veiling Belgisch staatspapier is een meevaller

België heeft voor bijna 3,5 miljard euro aan staatspapier opgehaald. Dat gebeurde tegen de laagste rente sinds de invoering van de euro in 1999. Eind vorig jaar stond de rente op Belgisch staatspapier nog op een recordhoogte.

De veilig verliep vlotjes. Belgische obligaties zijn dan ook internationaal in trek omdat ons land niet tot de meest risicovolle landen van de eurozone behoort. Beleggers nemen daarom genoegen met een langere rente.

Het grootste succes werd geboekt bij het schuldpapier op tien jaar: er werd 1,33 miljard opgehaald tegen 2,62 procent. De obligaties op vijf jaar brachten 1,14 miljard euro op tegen een jaarlijks rendement van 1,34 procent. Voor het staatspapier dat in 2026 verstrijkt, werd 975 miljoen euro neergelegd aan een rente van 3,056 procent.

Uiteindelijk was er 1,7 keer meer vraag dan dat er obligaties beschikbaar waren.