Wie was de mysterieuze "lady in red"?

De parade van sportlanden afgelopen vrijdag tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen kende twee opvallende beelden, die al snel wereldnieuws werden: de gedurfde blauwe laarzen en paraplu’s van de Tsjechische delegatie én "the lady in red" die de Indiase delegatie leek aan te voeren. De Indiase officials konden er niet om lachen en ook de plaatselijke media spraken schande. Wie was deze "party crasher" immers?

De vrouw liep naast vlaggendrager Sushil Kumar, een worstelaar die op de Spelen van Peking nog brons won. Tot groot ongenoegen van het Indiaas Olympisch Comité. Delegatieleider Brig PKM Raja in The Times of India: "Ze had daar niets te zoeken. Het was duidelijk een inbreuk. We nemen contact op met het organisatiecomité voor meer uitleg. We weten niet wie ze is en waarom ze toegang gekregen heeft tot het stadion."

"Schandelijk dat ze mocht meelopen met onze delegatie. Ze maakte ons belachelijk voor de ogen van de hele wereld. Onze delegatie kwam tien seconden in beeld en zij trok alle aandacht naar zich toe. Wie ze was? Ze kan Indiase zijn, of Latijns-Amerikaanse. ik weet het niet."

"Mocht dit in India gebeurd zijn, dan zouden de mensen zeggen: "Jullie weten niet hoe de Spelen te organiseren, met al die veiligheidsproblemen." Voor mij is dit duidelijk een veiligheidsslipper."

Gisteren sprak Seb Coe, voorzitter van het organisatiecomité, de pers toe met enige verduidelijking: "We hebben het veiligheidsaspect onderzocht. Het is niet zo dat ze vanaf de straat recht de piste opgestapt is. Ze was een van de deelneemsters aan de openingsshow die duidelijk iets te enthousiast werd. Ze had daar niet mogen zijn, maar ze was wel al aanwezig binnen de muren van het stadion."

Volgens de nieuwswebsite Deccan Chronicle zou het om een Indiase studente gaan, die momenteel in Londen woont. Ze zou haar vrienden vooraf haar Olympische toegangsbewijs getoond hebben. De vader van de jonge vrouw bevestigde alvast aan Press Trust of India dat zijn dochter geselecteerd was voor de openingsshow van Danny Boyle. Boyle had voor zijn show tienduizend vrijwilligers ter beschikking.

lees ook