"795 banen op de helling bij ArcelorMittal"

Volgens de vakbonden zal de sluiting van de warme lijn van het staalbedrijf ArcelorMittal in Luik 795 banen kosten. Dat zijn er een pak meer dan eerst door de directie werd aangegeven. Eind vorig jaar kondigde de directie aan dat ze de warme lijn zou sluiten en sprak toen van 581 banen.

De raad van bestuur van ArcelorMittal heeft beslist de warme lijn definitief te sluiten. Eind vorig jaar kondigde de directie de sluiting al aan. Toen sprak ze van 581 banen. Nu zou de sluiting volgens de vakbonden 795 banen kosten.

Het gemeenschappelijk vakbondsfront beraadt zich nu over een geding bij de arbeidsrechtbank. Eind augustus zitten directie en vakbonden rond de tafel. Op basis van dat gesprek willen de vakbonden beslissen of ze al dan niet naar de rechter stappen.

Het opdoeken van de warme lijn houdt de sluiting van de twee hoogovens van Ougrée en Seraing en staalgieterijen in Chertal in. De sluiting van de warme lijn is een sociaal drama voor de streek. Volgens de vakbonden worden 10.000 gezinnen getroffen door de beslissing van de directie.