"Alvast twee voorwaarden zijn niet gerespecteerd"

Jean-Denis Lejeune, de vader van het vermoorde meisje Julie, is erg teleurgesteld door de mogelijke vrijlating van Michelle Martin. Hij vindt dat er met de wensen van de nabestaanden geen rekening is gehouden. Twee voorwaarden voor vervroegde vrijlating zijn volgens hem niet gerespecteerd.

"Wij hadden gevraagd op 100 kilometer van het huis (van de slachtoffers). Malonne is 60 kilometer, denk ik", zegt Lejeune. Hij hekelt ook het feit dat Martin "nog niet is begonnen met het vergoeden van de slachtoffers. Dat zijn alvast twee voorwaarden die niet gerespecteerd zijn."

"Wie gaat men nu nog zijn straf laten uitzitten?"

Paul Marchal, de vader van het vermoorde meisje An, reageert geschokt op het nieuws. "Dit komt als een donderslag bij heldere hemel. Ik was er gerust in dat dit niet zou gebeuren, want als men Martin vervroegd gaat vrijlaten, wie gaat men dan nog in de gevangenis houden, wie gaat men dan nog zijn volledige straf laten uitzitten? Martin is uiteindelijk medeverantwoordelijk voor de dood van vier kinderen, zeker voor de dood van Julie en Melissa, zij heeft die kinderen laten verhongeren."

Volgens Marchal is er nog steeds iets mis met systeem in ons land. "Het systeem klopt niet, dat heb ik vroeger al gezegd en ik had gehoopt dat men het systeem zou verbeteren voor de slachtoffers, maar men verbetert alleen het systeem voor de criminelen. Als de politici niet gaan zorgen dat er iets verandert, dan moet men binnenkort misschien Dutroux ook nog vrijlaten."

Ook Jean Lambrecks, de vader van het vermoorde meisje Eefje, reageert verrast en boos. "Ik had het echt niet verwacht. Ik was zeker dat zij in de gevangenis zou blijven, want zij is even erg als Dutroux zelf. Ze heeft de kinderen laten verhongeren, toen ze wist dat ze in de kelder zaten. Ik vind dat zij ook een moordenares is."

"Ik ben heel boos op de rechtbank en de Belgische staat dat ze toch nog kan vrijkomen. Ik ga mijn advocaat raadplegen en zien wat we nog kunnen doen."

Intussen heeft het parket-generaal van Bergen aangekondigd dat het tegen de beslissing van de strafuitvoeringsrechtbank in beroep gaat bij het Hof van Cassatie. Dat heeft 30 dagen om tot een uitspraak te komen.