"Commerciële zenders moeten meer ondertitelen"

Commerciële zenders als VTM en VT4 moeten in de toekomst meer programma's ondertitelen. Dat heeft Vlaams minister van Media Ingrid Lieten beslist. De zenders zeggen dat ze al inspanningen doen, maar bereid zijn om er nog meer te doen.

De VRT is als openbare omroep nu al verplicht om een deel van haar programma's te ondertitelen. Lieten wil tegen het einde van het jaar een gelijkaardige verplichting invoeren voor de commerciële zenders.

Hoe groter het marktaandeel van de zenders, hoe meer programma's ze zullen moeten ondertitelen, besliste Lieten. Zenders met een marktaandeel van meer dan 30 procent zullen 80 procent van de zendtijd moeten ondertitelen. Voor zenders met een marktaandeel van 15 tot 29 procent, zoals VTM nu, gaat het om 50 procent.

Na 3 jaar zal VTM zelfs 75 procent van haar programma's moeten ondertitelen. Zenders met een marktaandeel van 5 tot 14 procent zoals VT4 en 2BE nu, moeten 40 procent van hun zendtijd ondertitelen, en 65 procent na 3 jaar.

De commerciële zenders moeten volgens Lieten ook zorgen voor gesproken ondertiteling en audiodescriptie bij een aantal programma's, zodat ook slechtzienden die kunnen volgen.

"We zullen enkele procenten moeten bijbenen"

De commerciële omroepen VTM, VT4 en VIJFtv reageren niet afkeurend op de ondertitelingsverplichting. Ze zeggen dat ze nu al inspanningen leveren om meer te ondertitelen.

"Wij zijn het engagement aangegaan en anticiperen al op het decreet, dat eind dit jaar rond moet zijn", reageert SBS-woordvoerder Kristof Demasure. "Voor de lokale producties, die vanaf het najaar te zien zullen zijn op Vier en Vijf wordt steeds meer toegewerkt naar het verplichte streefpercentage", zegt hij.

Ook VTM zegt dat er nu al inspanningen worden geleverd. ""Familie" wordt al sinds september 2006 ondertiteld. Ook "Het nieuws" van 19u wordt sinds september 2007 live ondertiteld", zegt VMMa-woordvoerster Hilde Espenhout.

"We zullen enkele procenten moeten bijbenen, wat sowieso middelen en mensen zal vergen. Maar zo volgen we een evolutie in heel Europa."