"Streng toekijken op voorwaarden voor Martin"

Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) zegt dat ze de beslissing van de rechtbank over de mogelijke vrijlating van Michelle Martin respecteert. De N-VA, Vlaams Belang en de MR willen intussen dat de regels voor vervroegde invrijheidsstelling strenger worden.

Turtelboom wijst erop dat de strafuitvoeringsrechtbanken onafhankelijk zijn en net opgericht werden om de beslissingen over vervroegde of voorwaardelijke vrijlatingen weg te halen bij de politiek. 

Als Martin toch mocht vrijkomen, dan zal minister Turtelboom er strikt op toezien dat de voorwaarden van de vrijlating niet overschreden worden.

Turtelboom had onlangs Martin penitentiair verlof geweigerd, omdat ze dat te vroeg vond. Dat behoort wel tot de bevoegdheid van de minister van Justitie.

N-VA: "Onbegrijpelijk"

De oppositiepartij N-VA wil dat de regels voor vervroegde invrijheidsstelling strenger worden. Dat zegt Kamerlid Sophie De Wit (kleine foto) in een reactie op de mogelijke vervroegde vrijlating van Michelle Martin. "Dat Michelle Martin, met een veroordeling tot 30 jaar gevangenisstraf en een eerdere veroordeling tot 5 jaar, nu al kan vrijkomen, is moeilijk te begrijpen", zegt De Wit, de justitiespecialiste van haar partij.

"Martin heeft nog maar de helft van haar straf uitgezeten. Bovendien mangelt het aan de communicatie met de slachtoffers: die moet sneller en beter gebeuren. Luisteren naar de slachtoffers is zeker in deze zaak een conditio sine qua non."

"De vervroegde invrijheidstelling kan een goede manier zijn om iemand onder begeleiding voor te bereiden op de terugkeer in de maatschappij. Maar in deze zaak ligt dit net iets anders, Martin heeft die kans vroeger al gehad en toen volledig verspeeld. Na haar veroordeling in 1989 heeft ze nog zwaardere feiten gepleegd."

MR: "Wet moet worden veranderd"

MR-voorzitter Charles Michel pleit voor niet-inkortbare straffen naar aanleiding van de vervroegde vrijlating van Martin. "Het is aan de politici om hun verantwoordelijkheid te nemen en de wet te veranderen", klinkt het bij de Franstalige liberalen.

In het regeerakkoord is het idee ingeschreven dat er een vast gedeelte van de gevangenisstraf zeker moet worden uitgevoerd, zo laat de MR weten. Voorzitter Charles Michel wil dat er snel een parlementair debat komt over de kwestie. Want, zo benadrukt hij, Martin gebruikt gewoon de huidige wet. En dus komt het erop aan om die wet op de vervroegde vrijlating te veranderen, klinkt het. "Een strijd die de MR al jaren voert."

"Het is essentieel dat de straf die uitgesproken wordt en de straf die reëel uitgevoerd wordt, beter overeenkomen. Justitie moet in zeer ernstige zaken kunnen verzekeren dat een bepaald gedeelte van het vonnis daadwerkelijk uitgevoerd wordt", aldus Michel.

Vlaams Belang: "15 jaar opsluiting is te kort"

Vlaams Belang reageert "geschokt" op de beslissing van de strafuitvoeringsrechtbank van Bergen om Martin voorwaardelijk vrij te laten.

"Martin was medeplichtig aan de gruweldaden van Dutroux en speelde een uiterst griezelige rol bij de dood van de jonge meisjes Julie en Melissa", klinkt het.

"Voor deze afschuwwekkende daden, die het hele land geschokt hebben, is 15 jaar effectieve opsluiting veel te kort. Dat ouders, broers en zussen van de slachtoffers binnen afzienbare tijd op straat rechtstreeks geconfronteerd kunnen worden met Martin, is hemeltergend."

De "jaarlijkse vrijlatingscarrousel", die de wet-Lejeune veroorzaakt, is volgens de partij "een regelrechte martelgang voor de slachtoffers". "De samenleving heeft nood aan ontradende, onsamendrukbare straffen, zeker ten aanzien van weerzinwekkende misdaden zoals kindermoord."

Michelle Martin had in principe vandaag nog vrij kunnen komen, maar dat gaat voorlopig niet door. Het parket-generaal van Bergen liet vanmiddag weten dat het gebruikmaakt van de mogelijkheid om tegen de vervroegde vrijlating van Martin in cassatie te gaan. Het Hof van Cassatie heeft nu 30 dagen om tot een uitspraak te komen.