"Zweden mag Assange in ambassade verhoren"

Ecuador heeft Zweden voorgesteld om WikiLeaks-oprichter Julian Assange te verhoren in zijn ambassade in Londen. Assange is daar naartoe gevlucht omdat hij uitgeleverd zou worden aan Zweden voor verhoor in een verkrachtingszaak.

Assange heeft de beschuldigingen van de twee vrouwen uit Zweden altijd ontkend en vreest vooral dat hij na de verhoren uitgeleverd zal worden aan de Verenigde Staten. Die willen hem verhoren over het lekken van honderdduizenden confidentiële overheidsdocumenten op het internet via zijn site WikiLeaks. Assange wordt er beschuldigd van hoogverraad en heulen met de vijand.

Om een uitlevering aan de VS te voorkomen, maar toch in te gaan op de vraag van Zweden, stelt Ecuador voor dat Zweden Assange in de ambassade verhoort. "Onze ambassadeur in Zweden heeft de eerste stappen ondernomen om de Zweedse staat te vragen dat de verklaring van Assange zou worden genoteerd daar waar hij zich bevindt, met name in de Ecuadoraanse ambassade in Londen." Dat zei de Ecuadoraanse minister van Buitenlandse Zaken, Ricardo Patino, tijdens een persconferentie met de moeder van Julian Assange. "We stellen die vraag omdat we alles willen doen om het leven van de heer Assange te beschermen."

Julian Assange is in juni naar de ambassade van Ecuador gevlucht en heeft hij er asiel aangevraagd. Het is nog altijd niet duidelijk of hij ook asiel krijgt. De regering van Ecuador liet vorige week weten dat ze na de Olympische Spelen - dus na 12 augustus - een antwoord zal geven op de asielaanvraag. Mocht hij geen asiel krijgen en de ambassade verlaten, zal de Britse politie hem meteen oppakken en uitleveren aan Zweden.