Albert Vandezande gaat voor zeven op een rij

Al 35 jaar lang draagt Albert Vandezande de burgemeesterssjerp in Oud-Heverlee. Sinds de oprichting van zijn partij Fusiebelangen in 1976 is hij ononderbroken aan zet. Vandezande is intussen 70 maar denkt nog niet aan stoppen.

"Op verzoek van mijn vrienden bij Fusiebelangen ben ik opnieuw de lijsttrekker van onze partij, en ik doe dat met de volle goesting”, klinkt het uit de mond van Albert Vandezande (foto bovenaan).

Fusiebelangen bestaat uit mensen van verschillende politieke strekkingen. “Het is de mens die telt, niet de partij”, zegt Vandezande. “Zolang we op maar dezelfde golflengte zitten, is iedereen welkom."

De 70-jarige burgemeester van Oud-Heverlee zwaait er al 35 jaar de scepter en schat zijn kansen opnieuw hoog in. “Als je niet gelooft in de winst, moet je niet meedoen”, klinkt het. “Ik heb er alvast vertrouwen in.”

"N-VA niet langer kleine broertje van CD&V"

Niet alleen Fusiebelangen kijkt vol vertrouwen uit naar 14 oktober, ook de N-VA stapt met volle moed naar de kiezer.

In 2006 vormde de partij nog een kartel met CD&V, maar nu gaat ze haar eigen weg. “De N-VA is de laatste tijd meer en meer een eigen mening beginnen vormen”, zegt lijsttrekker Tom Teck. “Vroeger waren we het kleine broertje van CD&V, maar nu zijn we zeker de evenknie."

De lijsttrekker steekt niet onder stoelen of banken dat de N-VA ambitieus is in Oud-Heverlee. “We zouden graag enkele kiezers afsnoepen van CD&V en Fusiebelangen", klinkt het. “3 zetels is status quo, maar we mikken op 5”, aldus Tom Teck.

CD&V: "Zoveel mogelijk zetels behalen"

Ook ex-kartelpartner CD&V wil het goed doen op 14 oktober. “7 zetels zou al een mooi resultaat zijn, maar 9 is natuurlijk nog beter”, zegt lijsttrekker Adri Daniëls. “We willen er gewoon zoveel mogelijk”, klinkt het.

Dat Marianne Thyssen geen kandidaat-burgemeester is in Oud-Heverlee, was al een tijdje geweten. De gewezen CD&V-voorzitter is lid van het Europees parlement en wil dat niet combineren met een mandaat als schepen of gemeenteraadslid. Toch blijft ze de partij in Oud-Heverlee steunen. “Marianne wil ons op alle mogelijke manieren helpen”, laat Daniëls weten.

Groen wil doorbreken in Oud-Heverlee

De 59-jarige Paul Pues is dan weer de lijsttrekker voor Groen in de Vlaams-Brabantse gemeente. Groen zit momenteel in de oppositie in Oud-Heverlee, maar Pues maakt er geen geheim van dat zijn partij graag zou meebesturen. “Het is de bedoeling om helemaal door te breken in de gemeente”, laat hij weten.

Groen behaalde zes jaar geleden 3 zetels en wil nu beter doen. “We mikken op minstens 4 zetels”, aldus de lijsttrekker. Pues verwacht ook dat CD&V de grootste partij wordt op 14 oktober. “Fusiebelangen heeft de voorbije jaren niet zo’n goed parcours gereden, en ik vermoed dat dat zal worden afgestraft door de bevolking”, zegt hij.

De SP.A stapt met kopman Jos Rutten naar de kiezer op 14 oktober. De partij behaalde in 2006 2 zetels en belandde net als Groen in de oppositie.

Leefbaar Oud-Heverlee nieuwe partij

Er ziet ook een nieuwe partij het levenslicht in Oud-Heverlee: Leefbaar Oud-Heverlee. Lijsttrekker Mark Binon is eigenlijk een LDD'er, maar Leefbaar Oud-Heverlee benadrukt dat hun partij niets met LDD te maken heeft en volledig onafhankelijk is.

Binon wil zich naar eigen zeggen helemaal ter beschikking van de kiezer stellen "en dat gaat niet onder een nationale vlag". Zo stelt hij dat het bijvoorbeeld moeilijk is om op gemeentelijk vlak een groen standpunt in het programma te zetten en het moeilijker is om lokaal te scoren met een partij die ook nationale inhoud heeft.

En dus stampte hij een nieuwe lokale partij uit de grond. Binon verwacht vooral concurrentie van de N-VA. "De partij staat heel sterk, maar er is natuurlijk wel een verschil tussen nationale politiek en gemeentepolitiek", meent hij. "We zullen zien wat 14 oktober brengt", is het besluit.

lees ook