China plant eerste onbemande maanlanding in 2013

China is van plan om in de tweede helft van volgend jaar een ruimtetuig te laten landen op de maan. Het plan past in het ambitieuze Chinese ruimteprogramma. Als het lukt, zal het de eerste keer zijn dat een Aziatisch land een maanlanding uitvoert.
China wil zo snel mogelijk de achterstand op de VS en Rusland inhalen

Peking wil tegen 2013 een maanlanding uitvoeren met de Chang’e-3. Het is de bedoeling dat het ruimtevaartuig onderzoek uitvoert op het oppervlak van de maan. Eerder al werden twee maansondes (Chang’e 1 en Chang’e 2) de ruimte in gestuurd om gedetailleerde observaties te maken.

Als de missie lukt, zal het de eerste keer zijn in de geschiedenis van de Chinese ruimtevaart dat het land erin slaagt een maanlanding uit te voeren.

Het ruimtevaartprogramma van Peking loopt ruim achter op de Amerikaanse en Russische programma’s, maar de Chinezen willen zo snel mogelijk de achterstand inhalen. Er zouden plannen zijn om tegen 2020 de eerste bemande ruimtevlucht uit te voeren.

Apollomissies

Volgens recente beelden van NASA staan vijf van de zes Amerikaanse vlaggen op de maan nog altijd recht. De vlaggen werden op het maanoppervlak geplant tijdens zes Apollomissies tussen 1969 en 1972.

Alleen de vlag van de eerste maanlanding is omvergevallen. Eén van de astronauten zag hoe de vlag omver werd geblazen bij het opstijgen van Apollo 11.