Duitstaligen en Walen ruziën over bevoegdheden

Net nu alle problemen rond de splitsing van de kieskring BHV van de baan zijn, is aan de andere kant van het land een nieuw communautair probleem opgedoken. In een opmerkelijk interview met het weekblad Le Vif, de Franstalige evenknie van Knack, spuit de Duitstalige minister-president Karl-Heinz Lambertz (PS) zijn frustraties over de moeizame onderhandelingen tussen Duitstalige gemeenschap en de Waalse regio.

De immer beminnelijke Karl-Heinz Lambertz laat in het interview zijn frustraties de vrije loop. De communautaire onderhandelingen tussen Duits- en Franstaligen slepen al maanden aan. Vooral de domeinen huisvesting en de verdeling van de lokale bevoegdheden vormen een splijtzwam. Dat de uiteindelijke beslissing nog maar eens is uitgesteld, naar maart 2013, is voor Lambertz de finale druppel.

Lambertz verwijt de Waalse regering een volledig gebrek aan bereidheid tot compromis. "Het probleem is niet technisch, maar politiek", aldus Lambertz. "Bevoegdheden loslaten is nooit eenvoudig en ik wil er ook alles aan doen om tot een akkoord te komen met de Walen."

De Duitstalige gemeenschap stelt nochtans geen onredelijke eisen, zegt Lambertz. "Die bevoegdheden moeten absoluut worden overgedragen. Zonder die bevoegdheden is de Duitstalige gemeenschap op termijn niet leefbaar."

Als de bilaterale onderhandelingen toch zouden mislukken, dan moet ook de rest van het land zich ermee gaan bemoeien, vindt Lambertz. Maar de minister-president blijft optimistisch. "Wij zullen op een dag een regio vormen en zo een onderdeel vormen van dit land. Zo stond het al in het Verdrag van Versailles (dat in 1919 de Oostkantons aan België toewees, nvdr). Het enige dat we vragen is begrip. Wij zijn inwoners van Wallonië die Duits praten, wij zijn geen Waalse Duitstaligen."