Exen weer man en vrouw 50 jaar na scheiding

Koppels die gescheiden zijn en nadien hertrouwen, het gebeurt elke dag. Maar het verhaal van Roland Davis en Lena Henderson is toch nog iets specialer. Zij bliezen 50 jaar geleden hun huwelijk op, maar zaterdag - op hun 85e - gaan ze opnieuw als man en vrouw door het leven.
Bijna 50 jaar na hun scheiding, treden ze opnieuw met elkaar in het huwelijk.

Tieners waren ze, toen ze elkaar in de jaren 40 eeuwige trouw beloofden. Maar 20 jaar en vier kinderen later trokken Davis en Henderson de stekker uit hun huwelijk. Had je ze toen, in 1964, gezegd dat ze bijna 50 jaar later opnieuw tezamen voor het altaar zouden staan, ze hadden je nooit geloofd. Maar in het leven gebeuren er de vreemdste kronkels en een van die kronkels heeft beide Amerikanen opnieuw naar elkaar gedreven.

Hoewel ze in 1964 uit elkaar gingen, bleven ze al die jaren vrienden. "Het is eigenlijk daarom dat ik altijd met de mogelijkheid heb rekening gehouden dat het misschien ooit wel goed zou komen", zegt de toekomstige bruidegom op de website van Buffalo News. "We zijn gewoon heel blij dat we opnieuw samen kunnen zijn."

Toch was het allemaal niet zo gemakkelijk als het op het eerste gezicht lijkt. Roland Davis vond immers de liefde bij een andere vrouw, maar Lena liet hem nooit helemaal los. "Zijn nieuwe vrouw en ik kwamen goed met elkaar overeen. Het gebeurde zelfs dat ik haar belde om raad te geven hoe ze met hem om moest gaan", bekent Lena. "Blijkbaar was ik toch een belangrijke kerel", lacht haar toekomstige ex-ex-echtgenoot.

"De manier hoe ze met elkaar bleven omgaan, verraadde eigenlijk dat ze nooit opgehouden hebben met elkaar graag te zien", vertelt een van hun kinderen. "Nooit heb ik mijn moeder een slecht woord horen zeggen over mijn pa en omgekeerd was dat al evenmin het geval."

Hun nieuwe huwelijksplan kwam in een stroomversnelling terecht na het overlijden van Davis zijn tweede vrouw. "Ik wilde vermijden dat mijn papa eenzaam en alleen in zijn huis in Colorado zou achterblijven", aldus de oudste dochter van Lena en Ronald. En dus overhaalde zij haar vader om terug te komen naar haar moeder en bij de rest van de familie. Na enige aarzeling besloot Ronald in te gaan op dat voorstel.

Komende zaterdag is het dan zover. Lena zal, gehuld in een staalblauw kleed, opnieuw haar jawoord geven aan de liefde van haar leven. Ronald zal zijn mooiste smoking aantrekken om in het huwelijksbootje te stappen.

De vier kinderen van het koppel zijn alleszins door het dolle heen. "Wij hebben God te danken om te mogen meemaken wat alle kinderen van gescheiden ouders hopen mee te maken: dat er een verzoening komt waardoor ze opnieuw een koppel vormen. Het is het mooiste moment dat je maar kan dromen", zegt hun kroost.

lees ook