Hotmail maakt plaats voor nieuwe Outlook.com

Microsoft stopt volgend jaar met de online e-maildienst Hotmail. In plaats daarvan komt er een vernieuwde Facebook-vriendelijke versie van het Outlook-mailprogramma. Het nieuwe Outlook.com is vandaag voorgesteld.

Van Outlook.com, dat Hotmail zal vervangen, is vandaag een voorproefje online gezet. Wie een Hotmail-account heeft, kan nu al het nieuwe e-mailprogramma gebruiken. Na het upgraden blijft het adres van Hotmail gewoon actief, al is het mogelijk om een geheel nieuw @outlook.com-adres toe te voegen.

Microsoft hoopt met de omschakeling het verloren marktaandeel op Gmail van Google te keren. Microsoft hoopt voordeel te halen met zijn merk Outlook, dat in het Office-pakket al een veelgebruikt mailprogramma is. De nieuwe versie van Outlook krijgt een nieuw overzichtelijk uiterlijk, links met sociale media en toepassingen om junkmail tegen te gaan.

Hotmail was vorige maand nog steeds de grootste online maildienst met 324 miljoen gebruikers, of ongeveer 36 procent van de wereldmarkt. Maar de dienst verliest steeds meer klanten aan Gmail van Google, de snelst groeiende rivaal met ongeveer 31 procent van de markt. Yahoo blijft constant met een marktaandeel van ongeveer 32 procent.

Ook de opkomst van sociale media werkt in het nadeel van Hotmail. "Er is veel veranderd in de laatste acht jaar en we denken dat het tijd is voor een frisse kijk op e-mail", zei vice-president Chris Jones van Microsoft's Windows Live.

Hotmail, gelanceerd in 1996, was een van de eerste online e-maildiensten, maar hoewel het in de afgelopen jaren wel diverse nieuwe features heeft gekregen, was de basis nog altijd dezelfde als acht jaar geleden.