Politie kijkt almaar meer bankrekeningen in

De politie heeft het aantal financiële screenings van mensen en bedrijven opgedreven. De banken krijgen steeds meer vragen van de politie om de gegevens van de rekeningen van verdachten door te sturen. Het voorbije jaar blokkeerde de politie ook een recordaantal rekeningen.

De financiële screenings zijn bedoeld om het geld van verdachten en de geldstroom bij verdachten te kunnen traceren en zo na te gaan of ze criminele en strafbare feiten plegen.

Het afgelopen jaar heeft de centrale dienst van de federale politie 1.648 keer de gegevens van een bankrekening opgevraagd bij de banken. Dat is 13 procent meer dan in 2010 en zelfs 57 procent meer dan 6 jaar geleden. Het voorbije jaar blokkeerde de politie ook een recordaantal rekeningen: 162, dat is 58 procent meer dan het jaar voordien.

De banken klagen over de toegenomen aanvragen omdat er heel wat administratie bij komt kijken. De politie wacht namelijk al 6 jaar op een computersysteem om de opvragingen elektronisch te laten verlopen. Nu moet de politie een aanvraag per fax doen, meestal verstuurt de bank de gegevens dan per post naar de politie. "Voor iedereen in onze sector is het duidelijk dat de vragen van de politiediensten heel zwaar, tijdrovend en duur zijn", zegt Rodolphe de Pierpont van sectorvereniging Febelfin in de Tijd.

Naast de politie vraagt ook de Bijzondere Belastingsinspectie steeds meer rekeningen op dankzij een versoepeling van het bankgeheim in juli 2011. Het voorbije jaar keek de dienst 453 rekeningen in, tegenover 96 het jaar voordien. Die dienst heeft een ander systeem dan de politie om opvragingen te doen. De banksector klaagt aan dat de politie en de BBI niet hetzelfde systeem gebruiken.