Prachtig beeld uit ijzertijd ontdekt in Turkije

In het zuidoosten van Turkije hebben archeologen een 1,5 meter hoog beeld uit de overgang van de bronstijd naar de ijzertijd gevonden. Het prachtige, met oog voor detail afgewerkte beeld stelt een jager voor.

Oorspronkelijk moet het duizenden jaren oude beeld 3,5 tot 4 meter hoog zijn geweest, maar alleen de bovenste helft, tot aan de benen, is bewaard gebleven. Het toont een man met grote ogen, een baard en krullend haar. In zijn rechterhand houdt hij een speer vast.

De archeologen vonden het beeld nabij de restanten van een complex dat ooit toegang gaf tot de citadel van Kunulua, hoofdstad van het koninkrijk van Patina (1000 tot 738 voor Christus) van de Neo-Hettieten. Het complex zou in 738 voor Christus vernietigd zijn door de Assyriërs.

De onderzoekers zijn in de wolken met de vondst. "Dit beeld geeft ons een levendige inkijk in het vernieuwende karakter en het raffinement van de culturen die na de ineenstorting van de grote machten uit de bronstijd ontstonden in het oostelijke Middellandse Zeegebied", zegt expert Tim Harrison.

Naast het beeld van de jager werd ook nog een basement van een zuil teruggevonden. Het is een meter hoog en vertoont aan de voorkant een gebeeldhouwde gevleugelde stier, aan de zijkant een sphinx.