Reynders dreigt met sancties tegen Rwanda

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) wil Rwanda sancties opleggen als dat land de rebellen in Oost-Congo blijft steunen. De afgelopen dagen zetten heel wat landen hun steun aan Rwanda stop, maar zover wil ons land voorlopig niet gaan.

In Oost-Congo vechten rebellen van de M32-beweging een bloedig conflict uit. Hulporganisaties schatten dat een half miljoen mensen recent gevlucht is.

Vorige week werd een VN-rapport gepubliceerd waarin zwart op wit staat dat Rwanda de rebellen steunt in hun strijd. Nederland, Duitsland, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten zetten intussen hun hulp aan Rwanda stop.

Ons land wil voorlopig de diplomatieke weg blijven bewandelen, maar Reynders overweegt wel verdere stappen als Rwanda blijft ontkennen dat het iets met de rebellenbeweging te maken heeft. Dat zegt hij in een interview met enkele kranten.

Op 19 augustus trekt minister Reynders voor een week naar het conflictgebied. Hij zal dan praten met onder anderen de Congolese president Joseph Kabila en de Rwandese president Paul Kagame (foto links). Hij verwacht dat Rwanda meewerkt aan een oplossing voor het gebied, door bijvoorbeeld gemengde patrouilles te organiseren aan de grenzen. Als het land weigert, komen er alsnog sancties.

"Raar dat België soloslim gaat"

Oud-minister van Buitenlandse Zaken en eurocommissaris Louis Michel (MR) vindt het goed dat de regering eerst het diplomatieke pad bewandelt. "De tijd is nu om diplomatische wegen te kiezen en niet sancties of druk", zegt hij in "De ochtend". "Dat werkt niet. Je moet de twee partijen duwen om een akkoord te hebben. Dat rapport heeft belang, maar wat belangrijker is, is een oplossing op het terrein te hebben. Ik heb al verschillende malen gezegd dat er een internationale macht moet komen met een versterkt mandaat."

Dirk Van der Maelen (SP.A) vindt een versterkt mandaat onvoldoende als oplossing. "We moeten het probleem aan de wortel aanpakken, en het probleem ligt binnen Rwanda. Sinds het midden van de jaren 90 is het duidelijk dat Rwanda meermaals de Congolese grens is overgetrokken en soms zelfs met eigen legers daar aanwezig geweest is of via steun die ze geven aan bepaalde rebellengroepen. En we gaan maar tot een blijvende oplossing komen indien men Rwanda duidelijk maakt dat de internationale gemeenschap die inmenging niet meer aanvaardt."

Van der Maelen wil dan ook dat ons land een meer kordate houding aanneemt tegenover Rwanda. "Ik vind het bijzonder raar dat België nog steeds probeert soloslim te gaan. Wat we nodig hebben is een verenigd standpunt van de internationale gemeenschap om Rwanda duidelijk te maken dat het ons menens is."

"We hebben nu een buitenkans. Landen die traditioneel achter het regime van Kagame gaan staan, hebben nu ook ingezien dat de bron van de problemen in Oost-Congo te situeren is in Kigali. En ik vind het bijzonder raar dat België zich niet aansluit bij de rest van de internationale gemeenschap."