Romney kan nieuw incident niet vermijden in Polen

De Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney heeft in Polen zijn buitenlandse trip afgesloten. In een toespraak benadrukte hij de goede banden tussen beide landen. In de marge was er een incident met een medewerker die enkele journalisten uitschold.
Romney en zijn echtgenote bij Lech Walesa

Romney hield zijn toespraak in Warschau, de hoofstad van Polen. Hij prees er de verwezenlijkingen van verzetsheld Lech Walesa en paus Johannes Paulus II om het communisme ten val te brengen. Romney benadrukte ook de goede banden die de VS en Polen onderhouden.

De Republikeinse presidentskandidaat prees het Poolse economische model. "De wereld moet goed kijken naar de transformatie van de Poolse economie. Een evolutie naar meer economische vrijheid en een kleinere overheid hebben een betere levensstandaard gebracht", aldus Romney, die diezelfde ideeën naar voor brengt in zijn campagne.

Rusland kreeg dan weer een veeg uit de pan. "In Rusland is een eens veelbelovende vooruitgang naar een vrije en open maatschappij tot een halt geroepen", zei Romney.

Medewerker scheldt journalisten uit

Het bezoek aan Polen ging niet voorbij zonder een incident. Voor zijn speech ging Romney bloemen neerleggen bij een monument voor Johannes Paulus II. Enkele journalisten wilden hem daar vragen stellen.

Rick Gorka, een van Romneys medewerkers, was daar niet mee opgezet. "Kiss my ass. Dit is een heilige site voor de Polen. Toon wat respect", beet hij hen toe. Even later zei hij ook aan een reporter op nogal brutale wijze dat hij moest zwijgen ("Shove it"). Gorka belde later wel naar de journalisten om zijn excuses aan te bieden.

Het incident in Polen is niet het eerste op de buitenlandse reis van Romney. In Groot-Brittannië insinueerde hij dat de Britten niet klaar waren voor de Olympische Spelen, waarna de burgemeester van Londen, Boris Johnson, en premier David Cameron geprikkeld reageerden.

In Israël haalde Romney zich dan weer de woede op de hals van de Palestijnen. Hij zei er aan joodse investeerders dat hun cultuur hen economisch meer succesvol had gemaakt dan de Palestijnen. "Racistische uitspraken" volgens verschillende Palestijnse leiders.

Romney lanceert de "VP App"

Mitt Romney heeft vandaag via Twitter de "VP App" gelanceerd. Via de app zal binnenkort bekendgemaakt worden wie de Republikein als running mate zal nemen. Over die keuze wordt al weken druk gespeculeerd in de VS.

De app komt in een versie voor iPhone en een voor Android en is te downloaden op de website van Romney. Het programma geeft ook de mogelijkheid om het nieuws meteen te delen op Facebook en Twitter. Of hoe de verkiezingsstrijd meer en meer ook gevoerd wordt op de sociale media.