Stroom in India op veel plaatsen hersteld

De helft van de inwoners van India, zo'n 600 miljoen mensen, zat urenlang zonder elektriciteit nadat twee netwerken waren uitgevallen. Na meer dan 10 uur werd de stroomvoorziening in New Delhi en in het noordoosten van het land volledig hersteld.
Verkeerslichten werken niet meer, dat leidt tot monsterfiles.

Gisteren begaf het netwerk in het noorden ook al. Na een heropstart viel dat netwerk vandaag weer uit, net als het netwerk in het oosten. De stroomonderbreking trof meer dan de helft van de bevolking. Het gaat om de hoofdstad Delhi, de provincies Punjab, Haryana, Uttar Pradesh, Himachal Pradesh en Rajastan in het noorden, West-Bengal, Bihar, Orissa en Jharkhand in het oosten.

Chaos in het land

De stroomonderbreking heeft tot chaos geleid op de Indiase wegen. Het metroverkeer in Delhi werd stilgelegd. Wie op de metro zat, moest uitstappen.

Ook het treinverkeer heeft platgelegen. Meer dan 350 treinen zijn ergens onderweg gestrand. Ziekenhuizen en levensnoodzakelijke diensten werkten op generatoren. Een deel van de bedrijven werkte ook voort op generatoren.

200 mijnwerkers zaten urenlang vast door de stroomonderbreking. De liften van de mijnen werkten niet meer. Maar de mijnwerkers werden gered en konden uiteindelijk gezond en wel naar huis.

In India zijn er vaak stroomonderbrekingen, het land heeft vaak te weinig voorraad en capaciteit om iedereen elektriciteit te bezorgen. Het netwerk is ook sterk verouderd. De chaos die er daardoor geregeld ontstaat, heeft al meermaals geleid tot hevige protesten en onrust in de straten.

Dat een heel netwerk uitvalt, is echter wel uitzonderlijk. De laatste keer dat dit gebeurde, was in 2001. Maar India verbruikt de laatste jaren steeds meer energie en de sector kan de economische groei niet volgen. Analisten zeggen dat tenzij er grote investeringen in de sector komen, er nog veel meer grote stroomonderbrekingen zullen volgen.

Fout en oververbruik zijn mogelijk oorzaak

Waarom beide netwerken zijn uitgevallen, is nog niet duidelijk. Volgens minister van Energie Sushil Kumar Shinde is de stroomonderbreking van het noordelijke netwerk mogelijk het gevolg van een te groot verbruik door sommige provincies.

Gisteren was het noordelijke netwerk al een tijdje uitgevallen, maar het netwerk kon worden heropgestart. Vandaag is het dus opnieuw uitgevallen, net als het netwerk in het oosten van het land.

Over het oostelijke netwerk heeft een regeringsmedewerker gezegd dat de blackout mogelijk veroorzaakt is door een fout. Of het gaat om een menselijke fout, een fout in de apparatuur of het systeem werd niet gespecifieerd. Alleszins duurt het allicht uren vooraleer alles weer heropgestart zal zijn.