Tegenstander Poetin beschuldigd van diefstal

De Russische blogger en politieke activist Alexei Navalny wordt beschuldigd van diefstal. Hij riskeert een celstraf van tien jaar. Navalny is één van de bekendste tegenstanders van president Vladimir Poetin. Hij mag het land niet verlaten.
Alexei Navalny noemt de beschuldigingen absurd

Russische federale speurders beschuldigen Alexei Navalny ervan te hebben gestolen van een overheidsbedrijf. Hij zou samen met twee bedrijfsleiders voor bijna een half miljoen dollar aan goederen hebben ontvreemd.

De feiten dateren van 2009 toen de activist als adviseur werkte voor de provinciegouverneur van Kirov. De zaak werd eerder al onderzocht, maar door een gebrek aan bewijs werd de zaak geseponeerd.

Navalny zelf noemde de beschuldiging "absurd". Verschillende oppositieleiders steunen hem en betichten Poetin van het gebruiken van KGB-tactieken om de oppositie monddood te maken. “Ik zal het werk dat ik heb gedaan blijven voortdoen, voor mij verandert dit niets”, laat Navalny weten.

Oppositie

De politieke activist staat vooral bekend om zijn strijd tegen corruptie binnen overheidsbedrijven. Via zijn blog spreekt hij de jonge generatie aan die zich tegen de Russische massamedia keren.

Hij is een van de meest invloedrijke stemmen van de oppositie. Op Twitter wordt de Rus gevolgd door meer dan 270.000 mensen.

Navalny was ook een drijvende kracht achter de massaprotesten van de oppositie in december. Na de verkiezingsoverwinning van Poetin werden heel wat oppositieactivisten gearresteerd. Er werd ook een wet gestemd die demonstranten zwaar beboet indien zij deelnemen aan niet-erkende protestacties.