Weduwe Arafat vraagt moordonderzoek naar dood man

De weduwe van de in 2004 overleden Palestijnse leider Yasser Arafat heeft het Franse gerecht gevraagd om een moordonderzoek op te starten naar de dood van haar man. Arafat zou volgens een recent rapport mogelijk het slachtoffer zijn geweest van vergiftiging.

Yasser Arafat werd in oktober 2004 vanuit zijn door de Israëli's bewaakte hoofdkwartier in Ramallah overgevlogen naar Frankrijk. Hij stierf een maand later in Parijs, volgens zijn toenmalige entourage aan de gevolgen van een herseninfarct en het een voor een uitvallen van zijn vitale organen.

Maar de geruchtenmolen kwam al snel op gang toen bleek dat de behandelende artsen niet konden zeggen welke aandoening nu precies tot zijn dood had geleid. Medestanders zagen in zijn dood de hand van Israël.

Begin deze maand gaven de Palestijnse autoriteiten toestemming voor een autopsie op het lichaam van Arafat. Het onderzoek door een Zwitsers instituut bracht aan het licht dat er sporen van een verbazingwekkend hoge dosis polonium-210 op de kleren van de overleden Palestijnse leider waren gevonden. Ook de vroegere Russische spion Alexander Litvinenko kwam in 2006 in Londen om door een vergiftiging met polonium-210.

Suha Arafat en haar dochter Zahwa beslisten daarop om bij het parket van Nanterre, een voorstad van Parijs, een klacht in te dienen tegen onbekenden voor moord met voorbedachten rade. "Suha en Zahwa hebben het volledige vertrouwen in het Franse gerechtssysteem", verklaarde hun advocaat. "Op dit ogenblik willen ze niemand in het bijzonder beschuldigen."