Wikipedia ziet aantal medewerkers slinken

De kosteloze internetencyclopedie Wikipedia slaat alarm. Steeds minder auteurs zijn bereid om hun vrije tijd op te offeren om mee te werken aan het online naslagwerk. Dat heeft Wikimedia Foundation, de organisatie zonder winstoogmerk achter Wikipedia, verklaard in haar jaarrapport.

Wikipedia is een soort participatie-encyclopedie. Iedereen kan artikels schrijven en bewerken. Maar het aantal medewerkers dat minstens vijfmaal in de week actief was, is het voorbije boekjaar gedaald van 89.000 naar 85.000. Het lezerspubliek en het artikelenbestand daarentegen blijven groeien.

Wikimedia Foundation hoopt de trend te keren en stelt daarom verschillende projecten voor. Zo wil de stichting de tools voor auteurs gebruiksvriendelijker maken. Er komt een nieuw programma om artikels te bewerken en smartphone-gebruikers zullen voortaan gemakkelijker foto's kunnen downloaden.

Wikimedia belooft ook meer opleidingen, beurzen en speciale programma's voor medewerkers uit landen als Brazilië, India en de Arabische wereld. Auteurs uit het zuidelijk halfrond zijn namelijk ondervertegenwoordigd. Ook zijn 90 procent van de medewerkers aan de online encyclopedie mannen, waardoor de diversiteit op een laag pitje staat.

De reikwijdte van Wikipedia en haar zusterprojecten is enorm. In mei registreerden de Wikimedia-projecten 18,1 miljard bladzijden, die werden opgeroepen door 492 miljoen gebruikers.