Zo vals kan een volkslied klinken

Het vergt moed om als 11-jarig meisje voor 22.000 mensen het nationaal volkslied te zingen. In dit geval echter is de moed weggelegd voor de supporters naast en de spelers op het veld, want de uitvoering van Harper Gruzins is zonder meer dramatisch te noemen.

In het stadion stond de voetbalwedstrijd tussen FC Dallas en L.A. Galaxy op het programma, maar het is veelzeggend dat er veel minder over die partij gesproken wordt dan over het volkslied dat die wedstrijd voorafgaat.

Na de wedstrijd verscheen er in de Amerikaanse pers een vlammende recensie over het optreden van de 11 jaar jonge zangeres. "Dit is zonder enige twijfel de slechtst uitgevoerde versie van ons volkslied", staat er te lezen op de website van Deadspin.com. Als we kijken naar de gelaatsuitdrukkingen van de mensen in het stadion, dan zou die analyse van het volkslied best wel kunnen kloppen.

De ouders van het meisje hebben intussen gereageerd op de kritiek. Volgens haar vader is het triest dat er zoveel negatieve en gemene reacties worden gegeven. "Ik steun mijn dochter", zegt Karlis Gruzins op de website van Fox News. "We gaan al die kritiek negeren en gewoon voortdoen met wat we bezig zijn", aldus haar vader.

Volgens moeder Kelli is het slechte optreden volledig te wijten aan de slechte geluidskwaliteit. "Mijn dochter had veel last van het lawaai in het stadion. Daardoor kon ze zichzelf niet horen zingen", luidt haar verdediging.

Harper Gruzins is niet van plan om te stoppen met zingen. Binnen enkele weken heeft ze opnieuw een groot optreden in Texas. "Mijn man wilde dat aanvankelijk annuleren, maar dan heeft hij gezegd dat ze moet doen wat ze graag doet, zonder rekening te houden met wat anderen zeggen", besluit de moeder.

lees ook