"Het lot van ons land hangt af van deze strijd"

Volgens de Syrische president Bashar al-Assad voert het leger momenteel een cruciale slag voor het lot van het land. Hij zegt dat in een verklaring die is gepubliceerd door het officiële persagentschap Sana naar aanleiding van de 67e verjaardag van dat leger.
Bashar al-Assad laat zich niet vaak zien (foto van interview in juni 2012)

"Het leger voert een heroïsche en cruciale strijd, waarvan het lot van ons land en van onze natie afhangt", schrijft Assad, "want de vijand bevindt zich vandaag onder ons en maakt gebruik van geheime agenten om ons vaderland en de veiligheid van de burgers te destabiliseren en onze economische en wetenschappelijke krachten uit te putten."

Nog volgens de Syrische president is het volk trots op het leger als verdediger van de rechtvaardige zaak. De oppositie doet hij af als "criminele terroristische bendes".

Het is de eerste keer dat Assad weer van zich laat horen sinds hij zo'n twee weken geleden de eed afnam van de nieuwe minister van Defensie.

Intussen gaat de strijd in Aleppo, de grootste stad van het land, onverminderd door. Volgens de staatstelevisie lijden de rebellen zware verliezen, maar de rebellen zelf spreken dat tegen. Journalist Pierre Piccinin, die ter plaatse is, bevestigt in "De ochtend" op Radio 1 dat de Syrische luchtmacht inderdaad vliegtuigen inzet om de stad te bombarderen.

Ook in de hoofdstad Damascus wordt nog altijd gevochten. 

Volgens de oppositie zijn sinds maart vorig jaar, toen de opstand tegen het regime begon, al zo'n 20.000 doden gevallen.