Amerikaanse auteur Gore Vidal overleden

De Amerikaanse auteur Gore Vidal is gisteren overleden. Vidal werd vooral bekend met zijn boek "The city and the pillar" (1948), dat heel wat ophef veroorzaakte vanwege de homoseksuele thematiek. Vidal was tevens politiek activist.

Gore Vidal werd in 1925 geboren in West Point, New York. Vidal schreef zijn eerste roman "Williwaw" toen hij in dienst was bij het leger. Na de oorlog legde hij zich toe op het schrijven van romans, essays, toneelstukken en en film- en tv-scenario's.

In 1948 publiceerde de jonge Vidal het boek "The city and the pillar", waarin thema's als homoseksualiteit en vrije seks behandeld werden. Zijn boek veroorzaakte heel wat ophef in de Verenigde Staten.

Daarnaast schreef Vidal tientallen scripts voor films en tv-series, onder meer voor "Caligula" (1979) en "Billy the Kid (1989). Zijn roman "Myra Breckinridge" uit 1968 werd in 1970 verfilmd met onder meer Raquel Welch, Mae West en John Huston in de hoofdrollen.

Gore Vidal, afkomstig uit een Democratische familie, was naast auteur ook politiek activist en criticus. In 1960 deed hij een gooi naar het Congres en in 1982 probeerde hij een zetel in de Senaat te verwerven, telkens zonder succes.

De auteur veroorzaakte in de jaren negentig opnieuw ophef door te corresponderen met Timothy McVeigh, op dat moment staatsvijand nummer één in de Verenigde Staten. McVeigh had in 1995 immers een gebouw van de federale overheid in Oklahoma City opgeblazen. Daarbij waren 168 mensen om het leven gekomen.

Gore Vidal overleed gisteren aan de gevolgen van een longontsteking in zijn huis in de Hollywood Hills. Hij is 86 jaar oud geworden.