Clinton start rondreis op Afrikaanse bodem

De Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken Hillary Clinton wil de Afrikaanse leiders overtuigen om behoedzaam om te springen met investeringen vanuit het buitenland. Vooral de groeiende invloed van China wordt door de VS op de korrel genomen.
Hillary Clinton landt op de luchthaven van Dakar

Een overzeese diplomatieke marathon doorheen zeven Afrikaanse landen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton wil het klaren op 11 dagen. Haar reis start in Senegal en wordt vervolgd in Oeganda, Kenia, Malawi, Zuid-Afrika, Zuid-Soedan en Ghana.

Clinton wil bij de ontmoetingen met de Afrikaanse leiders niet enkel de groeiende dreiging van verscheidene milities aankaarten, ze wil hen er vooral van overtuigen om behoedzaam om te springen met investeringen vanuit het buitenland. Het "buitenland" zal door Clinton in Afrika dan hoofdzakelijk beperkt worden tot China.

Op zoek naar verantwoordelijke bondgenoten

Sinds China gretig op zoek is gegaan naar grondstoffen om zijn exploderende economie te kunnen blijven voeden, neemt ook in Afrika de Chinese invloed gestaag toe.

Een verontrustende ontwikkeling volgens de Verenigde Staten want de Chinese investeerders zouden bij het opzetten van hun projecten in Afrika geen rekening houden met de mensenrechten en de democratische grondbeginselen. Bovendien zouden ze enkel Chinese arbeiders tewerkstellen. Plaatselijke werkkrachten zouden schromelijk over het hoofd gezien worden.

Hillary Clinton wil de Afrikaanse leiders dan ook aanzetten tot een internationale samenwerking met verantwoordelijke partners. Dat de Verenigde Staten daar zeker bij hoort, lijkt in de redenering haast vanzelfsprekend.

Amerikaanse hulp tegen milities

Het bondgenootschap tussen de Verenigde Staten en de Afrikaanse landen die Clinton bezoekt, moet ook blijken uit de militaire samenwerking.

In Oeganda werden recent nog Amerikaanse gevechtseenheden ingezet om het leger bij te staan in de strijd tegen het Lord's Resistance Army van Joseph Kony. Ook de islamitische milities in Somalië worden bestreden met Amerikaanse militaire steun. 

Naast de veiligheidsthema's zal Clinton ook aandacht hebben voor de mensenrechten in verscheidene landen. In Kenia zal ze daarenboven pleiten voor eerlijke verkiezingen in 2013, in Zuid-Soedan voor een akkoord met het noorden.

Clinton sluit haar reis af in Ghana. Daar zal ze de begrafenis bijwonen van John Atta Mills, de president van Ghana, die vorige week plots overleed.