CREG wil af van federale steun zonnepanelen

De energieregulator CREG wil met onmiddellijke ingang de federale subsidies voor zonnepanelen afschaffen. Die federale steun wordt interessant, omdat vandaag de Vlaamse subsidies dalen tot onder die van de federale overheid.

Tot gisteren kregen eigenaars van zonnepanelen 210 euro van de Vlaamse overheid voor een groenestroomcertificaat. Vanaf vandaag wordt dat sterk verlaagd naar 90 euro per certificaat.

Vorig jaar voerde de federale regering een subsidie in van 150 euro per groenestroomcertificaat. Niemand was toen in die subsidie geïnteresseerd, aangezien de Vlaamse steun veel hoger lag. Nu daar verandering in komt, kwam de federale steun weer in de aandacht.

De energieregulator CREG wil de federale steun met onmiddellijke ingang aan banden leggen. "Hernieuwbare energie is een regionale bevoegdheid. Wij vinden het dan ook niet logisch dat een federale subsidie de Vlaamse zou doorkruisen", zegt Guido Camps (foto) van de CREG. Staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet (CDH) zal het voorstel wellicht aanvaarden.