Dreigt een nieuwe Belgische recessie?

De economische activiteit in ons land is in het tweede kwartaal gedaald met 0,6 procent. De daling komt niet geheel onverwacht, maar ze is wel beduidend sterker dan economen hadden voorzien.

Zo ging KBC-econoom Johan Van Gompel uit van een daling van de economische activiteit in België van 0,2 procent. De feitelijke daling is dus drie keer zo groot. De aanhoudende storm in de eurozone veroorzaakt dus ook bij ons zwaar weer. "Blijkt nog maar eens dat we heel gevoelig zijn voor de EU-politiek", bevestigt Van Gompel.

De daling met 0,6 procent is de sterkste sinds begin 2009. Toen woedde de financiële crisis nog in volle hevigheid en moest de Belgische economische activiteit 1,8 procent prijsgeven.

De Belgische regering gaat uit van een groei dit jaar van 0,5 procent, maar het is maar de vraag of dat nog gehaald wordt. "Dat dreigt eerder een nulgroei te worden", zegt Van Gompel. "En als het verslechtert, dreigt opnieuw een recessie." (Men spreekt van een recessie als er twee kwartalen op rij een negatieve groei is)