Het leven "maar" 2,5 procent duurder geworden

De gemiddelde inflatie is in het tweede kwartaal van 2012 gedaald tot 2,5 procent. Dat betekent dat in april, mei en juni de prijzen in de winkel zijn gestegen, maar minder hard dan in het begin van het jaar.

De reden van de daling van de inflatie (de duurte van het leven) is bijna helemaal op rekening te schrijven van de energieprijzen. Die zijn weliswaar nog gestegen, maar aanzienlijk minder hard dan de afgelopen kwartalen. Zo werd elektriciteit in mei en juni zelfs goedkoper in vergelijking met een jaar eerder.

Voor het eerst sinds lang maakt energie niet de hoofdmoot uit van de inflatiestijging. Het afgelopen kwartaal woog de stijging van de diensten het zwaarst door (2,5 procent). In juni stegen de energieprijzen zelfs maar met 2,1 procent.

Ook in onze buurlanden werd het leven minder snel duurder. De gemiddelde inflatie daalde er van 2,5 procent naar 2,2 procent. In België daalde de inflatie dus van 3,2 procent in het eerste kwartaal, naar 2,5 procent.

De federale regering besliste om vanaf 1 april de energieprijzen te bevriezen. Dat leverde een procentpunt minder inflatie op. Zonder de maatregel was de inflatie op 2,6 uitgekomen.