Kippen krijgen ruimer hok van Europa

Vanaf vandaag moeten alle Europese pluimveehouders hun leghennen in een grotere legbatterij onderbrengen. Elke kip moet voortaan over ten minste 750 vierkante centimeter beschikken. De Europese regel gold al van begin dit jaar maar ons land kreeg 7 maanden uitstel.

België kreeg in eerste instantie 6 maanden uitstel en dat werd nog eens met een maand verlengd omdat veel kippenkwekers nog niet klaar waren met de aanpassingen.

Midden vorige maand gaf Europa nog aan 8 Belgische bedrijven een waarschuwing omdat een aantal details nog niet in orde waren. 65 anderen kregen een proces-verbaal en een boete omdat ze nog niet ver genoeg staan met de aanpassingen. Volgens de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid zijn ook vandaag niet alle bedrijven klaar met de nodige verbouwingen.

Ons land telt zo'n 300 pluimveebedrijven.