KMO's vinden steeds moeilijker leerjongeren

Kleine en middelgrote ondernemingen vinden al maar moeilijker leerjongeren. Dat zegt het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen NSZ op basis van cijfers van de opleidingscentra Syntra. Zo'n duizendtal ondernemingen zijn zoek naar leerjongeren.

Het gaat om jongeren van 15 tot 25 jaar die het traditioneel onderwijs, vooral technisch en beroeps, vaarwel zeggen om vier dagen per week praktijk te volgen in een bedrijf, terwijl ze maar een dag meer op de schoolbanken zitten.

In vijf jaar tijd daalde het aantal leerjongeren met een vijfde, van 5.400 naar 4.300. Een derde van de leerjongeren stapt voortijdig uit het systeem. Een duizendtal ondernemingen zijn op zoek naar leerjongeren.

De ervaring leert dat meer dan 8 op de 10 leerjongeren vrij snel na de studie een baan vindt. Het NSZ pleit dan ook voor een herwaardering en betere begeleiding.