Kwart gebruikers betaalt voor Spotify

De Zweedse muziekstreamingdienst Spotify heeft sinds januari wereldwijd vijf miljoen nieuwe gebruikers aangetrokken. Een kwart van de in totaal 15 miljoen gebruikers betaalt voor de muziekbibliotheek.

In totaal maken nu 15 miljoen mensen in 15 landen gebruik van Spotify, waarvan er 4 miljoen maandelijks 5 of 10 euro betalen. Dat betekent dat ruim een kwart van de gebruikers betaalt om onbeperkt en/of overal naar een muziekbibliotheek van meer dan 18 miljoen songs te kunnen luisteren.

Gebruikers die 5 euro betalen kunnen reclamevrij via hun computer naar muziek luisteren. Wie 10 euro betaalt, kan dat ook via smartphone en tablet.

Er zijn sinds januari ook 1 miljoen betalende gebruikers bijgekomen. De groei bij betalende gebruikers is wel vertraagd: in vier maanden tijd groeide Spotify van twee naar drie miljoen betalende gebruikers, maar het duurde zes maanden om vier miljoen betalende gebruikers te halen.

Spotify werd in november van vorig jaar gelanceerd in ons land. Gebruikerscijfers per land zijn echter niet beschikbaar. "Het overgrote deel van onze betalende klanten maakt gebruik van de service voor 10 euro", zegt Elke Moreels, woordvoerster voor Spotify in België.

De muziekstreamingdienst is nu in 15 landen beschikbaar, maar is van plan verder uit te breiden. Daarnaast kunnen ook mobiele gebruikers over steeds meer functies beschikken. Zo kan vanaf deze week met Androidsmartphones onbeperkt, maar met reclame, naar de Spotifyradio geluisterd worden.