Maand juli was "koel en uitzonderlijk nat"

In de maand juli zijn er opvallend veel onweersdagen geweest en is de temperatuur een graad onder het gemiddelde blijven steken. De ontevredenheid bij velen over het slechte weer van de voorbije maand wordt bevestigd door de meetresultaten van het KMI.

Uit de metingen van het meteorologisch instituut blijkt dat de maand juli koel en zeer nat was. Met een gemiddelde temperatuur van 17,3 graden zaten we meer dan een graad onder het gemiddelde. Er viel vooral veel neerslag, zo’n 115,7 mm. Dat is abnormaal volgens het KMI. In een normale maand valt er 73,5 mm.

Ook het aantal onweersdagen was "zeer uitzonderlijk". Juli had 20 onweersdagen, tegenover het gemiddelde van 13 dagen. Met een zeer uitzonderlijk resultaat bedoelt het KMI dat het fenomeen één keer om de honderd jaar voorkomt.

De zon scheen 173 uur en dat valt mee volgens weerman Frank Deboosere. Het normale aantal zonneschijnduur voor een julimaand bedraagt 200 uur.

Minder reservaties

Voor het kusttoerisme verliep de maand juli niet zo goed. De eerste drie weken was de bezetting twintig procent lager, zegt Westtoer. Volgens hen is dit te wijten aan het slechte weer. Vanaf 21 juli was er een grote verbetering merkbaar dankzij de stralende zon. De hotels waren bijna volledig bezet.

De horeca deed het dan wel weer goed. "Mensen kruipen bij minder weer snel binnen voor een wafel", verklaart Geert Hoorens van Westtoer. Ook de indoorattracties hebben een goede maand achter de rug.