Martin en Arme Klaren beheersen krantenkoppen

In verscheidene reacties en opiniestukken wordt ontgoocheld gereageerd op de mogelijke vrijlating van Michelle Martin, de ex-vrouw van Marc Dutroux. Martin zou na haar vrijlating opgevangen worden in het klooster van de Arme Klaren in Malonne.

Ontgoocheling en ongenoegen. De mogelijke vrijlating van Michelle Martin, de ex-vrouw van Marc Dutroux leidt tot desillusies en frustraties bij de ouders van de slachtoffers. In de kranten reageren ze ontzet.

Ook op het klooster van de Arme Klaren in Malonne wordt op de korrel genomen. Martin zou daar, na haar vrijlating, worden opgevangen.

"Bijna vrij" kopt het Nieuwsblad naast een grote foto van Michelle Martin. In de krant reageert Jean Lambrecks, de vader van Eefje, vol onbegrip op de beslissing van de strafuitvoeringsrechtbank. "Als ze vrijkomt heeft ze amper vier jaar per vermoord kind in de cel gezeten", zegt hij.

Het Laatste Nieuws laat ook de inwoners van Malonne aan het woord. Zij protesteerden tegen de komst van Martin aan de poorten van het klooster van de Arme Klaren. "Zijn die rechters zot geworden?" titelt de krant.

Op de voorpagina van de Standaard is dan weer de brief van zuster Christine te lezen, de abdis van het klooster. "Mevrouw Martin is een mens die tot het slechtste en tot het beste in staat is", schrijft ze. "Net zoals wij allemaal".

De Morgen peilt niet enkel naar de reacties van de slachtoffers en de ouders van de slachtoffers maar laat ook enkele prominenten aan het woord. "Heeft die vrouw wel schuldbesef?" vraagt Etienne Vermeersch, filosoof en ethicus, zich af. Heidi de Pauw, directeur van Child Focus, meent dat er "onvoldoende rekening is gehouden met het leed van de slachtoffers". Minister van Binnenlandse zaken Johan Vande Lanotte (SP.A) voorspelt dan weer dat "hiermee een wonde opnieuw zal worden opengereten".

Voor het Belang van Limburg is Martin "een monster en een recidiviste". "Ze zou nooit mogen vrijkomen", besluit de krant.

De Gazet van Antwerpen maant de regering dan weer aan om dringend werk te maken van een wetswijziging. Daders van zware misdrijven  zouden daardoor pas later vervroegd kunnen vrijkomen.

Ook in de Franstalige kranten overheerst de vrijlating van Martin het nieuws. 

"Martin is nog niet in Malonne" kopt La Libre Belgique.  La Denière Heure noemt de vrijlating van Martin dan weer een "schande". Ook Le Soir reageert vol ongeloof met  "L'Impossible libération".