Ook ultraorthodoxe joden voortaan naar het leger

Door een uitspraak van het Israëlische Hooggerechtshof is de zogenoemde Tal-wet sinds afgelopen nacht niet langer van toepassing. Door die wet hoefden ultraorthodoxe joden hun legerdienst niet te vervullen. Tegenstanders van de wet dienden een klacht in en kregen van de rechter gelijk.

De kwestie verdeelt de Israëlische maatschappij al jaren. In Israël moeten zowel jongens als meisjes verplicht naar het leger, en dat voor een periode van 3 jaar. De enige uitzondering daarop vormen de ultraorthodoxe joden, zowat 60.000 in aantal. Zij konden er tot nog toe voor kiezen om te studeren in plaats van naar het leger te gaan.

Maar volgens tegenstanders is dat discriminatie en zij dienden een klacht in wegens ongelijke behandeling. Het debat over de Tal-wet woedt al jaren. Eerder stapte de partij Kadima uit de regering Netanyahu na onenigheid over de Tal-wet.

Volgens Michael Freilich van het tijdschrift Joods Actueel gaat het  om veel meer dan ongelijkheid. "Ook de Israëlische economie had onder de wet te lijden. Wie niet naar het leger gaat, mag immers ook niet werken. Het jaarlijks verlies voor de economie is dan ook aanzienlijk", aldus Freilich in De ochtend op Radio1.