Samaras trekt coalitiepartners over besparingsstreep

De coalitiepartners in de Griekse regering hebben een akkoord bereikt over een besparingspakket van 11,5 miljard euro. De partners van premier Samaras stribbelden lange tijd tegen, maar laten hun bezwaren nu toch varen.

Vorige week al bereikten de Griekse minister van Financiën Yannis Stournaras (foto) en de zogenoemde trojka (het IMF, de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank) een akkoord over het pakket. De twee kleinere coalitiepartners Pasok en Democratisch Links lagen echter dwars.

Gevreesd werd dat als de regeringspartners niet tot een akkoord zouden komen, de positie van Griekenland in de eurozone onhoudbaar zou worden. Zover komt het dus voorlopig niet. De drie regeringspartijen kwamen na een week onderhandelen vandaag toch tot een akkoord.

"Als de premier (Samaras) ervan overtuigd is dat dit pakket voldoende is om nieuwe leningen te krijgen, ben ik verplicht om hem daarin te volgen", verklaarde Pasok-leider en voormalige minister van Financiën Venizelos.

Griekenland hangt al sinds 2010 aan het infuus van Europa en het IMF. Als Griekenland geen nieuwe leningen krijgt, zou het tegen het einde van deze maand failliet zijn.