Tien dagen om een regering te vormen in Mali

De West-Afrikaanse Economische gemeenschap ECOWAS geeft interim-president Dioncounda Traoré tien dagen om een nieuwe regering te vormen en orde op zaken te stellen. Zoniet dreigt ECOWAS-voorzitter Alassane Ouattara met een militaire interventie.
Interim-president Dioncounda Traoré sprak zondag tot de natie

Vorige zondag is Dioncounda Traoré teruggekeerd naar de hoofdstad Bamako. Hij had twee maanden in Frankrijk verbleven, waar hij zich had verorgen nadat hij in zijn presidentieel bureau was aangevallen door een woedende menigte. Twee uur na zijn terugkeer heeft de regering van premier Cheikh Modibo Diarra de laan uitgestuurd.

Traoré houdt nu consultaties met het oog op de vorming van een regering van nationale eenheid. Die moet de teugels in het al maandenlang verdeelde land weer in handen zien te krijgen.

De rebellen in het noordoosten van het land reageren zenuwachtig op de gebeurtenissen in de hoofdstad en lijken steeds meer te radicaliseren. Vorig weekend is in de buurt van de stad Timboektoe een koppel doodgestenigd dat samenwoonde maar niet getrouwd was.

Vorig weekend was president Alassane Ouattara van Ivoorkust erg duidelijk. In een interview met het tijdschrift Le Journal du Dimanche zei hij dat de ECOWAS militair tussenbeide komt als er niet vlug iets verandert in Mali. Volgens de voorzitter van ECOWAS wordt gedacht aan een interventiemacht van zo'n 3.000 man. 

Een chaotisch jaar

Begin dit jaar laaide de rebellie van de Toearegs in het noordoosten van Mali weer op. De rebellen hadden versterking gekregen van zwaarbewapende Toearegstrijders die waren teruggekeerd uit het Libië van ex-leider Moe'ammar al-Khaddafi, en van radicaal-islamitische milities. In een mum van tijd slaagden zijn erin het hele noordoosten van het land te veroveren, waarop ze de onafhankelijkheid uitriepen.

In maart grepen gefrustreerde militairen de macht in Bamako. Ze zetten president Amadou Toumami Touré aan de dijk, die volgens hen de rebellen slecht had aangepakt. Onder zware druk van ECOWAS zetten de militairen een maand later al een stap opzij. President Touré deed definitief afstand van de macht en maakte de weg vrij voor interim-president Dioncounda Traoré.

Tot nu toe kon Traoré het tij niet keren. In mei werd hij in elkaar geslagen in zijn eigen kantoor en moest hij noodgedwongen naar het buitenland voor medische verzorging.

De laatste maanden is Mali de facto opgedeeld in een zuidelijk deel, dat onder controle staat van de regering in Bamako, en een noordelijk deel, waar groepen Toearegs en radicale islamieten de plak zwaaien.