Uitzonderlijk fossiel insect ontdekt nabij Namen

Paleontologen van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen en het Muséum national d’Histoire naturelle van Parijs hebben een volledig fossiel van een insect uit het Boven-Devoon ontdekt. Het insect werd Strudiella devonica genoemd.

De naam verwijst naar het Belgische dorp Strud, waar het fossiel gevonden werd in een verlaten steengroeve, en naar de periode waaruit het fossiel stamt. De studie over het fossiel verschijnt vandaag in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Strudiella was een smal insect met een lengte van 8mm, met lange antennes en grote ogen. Het leefde vermoedelijk op het land. Ook al zijn er geen vleugels zichtbaar in het fossiel, toch vermoeden de onderzoekers dat het om een vliegend insect gaat. Van de monddelen kan worden afgeleid dat het dier een planteneter of alleseter was.

Boven-Devoon

Strudiella stamt uit het Boven-Devoon, zo'n 360 miljoen jaar geleden. Uit die periode is tot nu toe opvallend weinig fossiel materiaal van insecten gevonden. Volgens de onderzoekers vult de vondst dan ook een belangrijke leemte in de kennis rond de evolutie van de eerste insecten.

In Strud werden bovendien nog andere fossielen uit dezelfde periode aangetroffen: verschillende planten, geleedpotigen (kreeftachtigen, zeeschorpioenen) en gewervelden, met onder meer een van de oudst bekende viervoeters. De site geeft daarmee een uitzonderlijk zicht op de samenstelling van een complex ecosysteem uit het Boven-Devoon.

De opgravingen in Strud worden gecoördineerd door het Muséum national d’Histoire naturelle van Parijs en het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, en verlopen in samenwerking met specialisten van de Uppsala University in Zweden, de University of Kansas in de VS, het CNRS uit Frankrijk en de Université de Liège.

Strudiella wordt opgenomen in de collecties van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen.