Waait er dra een frisse wind door Sint-Gillis-Waas?

Sint-Gillis-Waas is een nieuwe partij rijker: Ons!Dorp wil "een nieuwe en moderne kijk" geven op het bestuur van de gemeente. De heropening van de afrit aan de expressweg is een van de belangrijkste strijdpunten.

Sint-Gillis-Waas wordt al sinds jaar en dag bestuurd door CD&V. De christendemocraten hebben er al meer dan 30 jaar een absolute meerderheid. Er zijn nochtans voldoende andere partijen, maar behalve Vlaams Belang (5 zetels) halen die amper 1 of 2 zetels in de gemeenteraad.

Nu komt daar nog een nieuwe partij bij: Ons!Dorp. De partij wil een "nieuwe, jonge en frisse wind" zijn "voor alle inwoners van Meerdonk, De Klinge, Sint-Gillis-Waas en Sint-Pauwels" en verschilt naar eigen zeggen van de andere partijen doordat ze "een nieuwe en moderne kijk wil geven op het bestuur" in de gemeente.

Werkgelegenheid en verkeersveiligheid zijn belangrijke thema's voor Ons!Dorp. Wat dat laatste betreft, pleit de partij voor de heropening van de afrit van de expressweg aan 't Kalf. "We ijveren voor een veilige verkeerswisselaar die zowel voor Sint-Gillis-Waas als De Klinge een uitzonderlijk voordeel zou kunnen bieden, in tegenstelling tot de gevaarlijke oversteek aan Vrasene om de parallelweg te bereiken".

Appelblauwzeegroen

De 22-jarige Yona Van Puyvelde (foto) is op 14 oktober lijsttrekker van Ons!Dorp. Van Puyvelde is een studente toegepaste economische wetenschappen aan de Universiteit Antwerpen. Ze staat naar eigen zeggen aan het hoofd van een lijst met "verschillende karakters en opleidingen", die allen alvast twee uitgangspunten gemeen hebben: motivatie en rechtvaardigheidsgevoel.

Ons!Dorp wil verder geen politieke kleur opgeplakt krijgen. "Wij pinnen ons niet vast op rood, blauw of groen. Eigenlijk zijn we veeleer appelblauwzeegroen", zegt Van Puyvelde. Op de lijst staan sympathisanten van verschillende strekkingen. Ons!Dorp wil een "vrije partij" zijn, "die tot de dienst van alle mensen wil staan", en dat zonder aan vriendjespolitiek te doen.

Volgens Van Puyvelde is de macht van één partij ook niet meer van deze tijd en zit de "oude garde vastgeroest in hun positie". Ons!Dorp wil de macht van CD&V dan ook "verzwakken". Mocht Ons!Dorp een goede uitslag halen en een coalitie kunnen vormen, dan staat de partij open voor iedereen "die ons programma bijtreedt".

lees ook