"Die tatoeage is helemaal geen hakenkruis"

De Russische operazanger Jevgeni Nikitin ontkent dat de tatoeage op zijn borst een hakenkruis voorstelt. Vorige maand moest hij zich terugtrekken uit een voorstelling in het Duitse Bayreuth nadat er beelden waren opgedoken van de bewuste tatoeage.
Nikitin heeft een verleden in de metalwereld

De 38-jarige Nikitin zou eind juli de hoofdrol in "De Vliegende Hollander" vertolken op het operafestival in Bayreuth. Door de commotie over zijn tatoeage ging dat niet door. Nikitin haakte uiteindelijk zelf af.

De Russische bariton verklaarde op dat moment dat de tatoeage een "jeugdzonde" was waar hij spijt van heeft. Nu komt hij evenwel met een andere verklaring. Het gaat helemaal niet om een swastika, zo zegt Nikitin.

"Het is waar dat ik een gevarieerd artistiek leven achter de rug heb, met een interesse voor heavy metal en Scandinavische mythologie -wat de inspiratie vormde voor de tatoeages op mijn lichaam- maar het is onjuist om te zeggen dat ik ooit een hakenkruis-tattoo heb gehad."

"De tatoeage die de heisa heeft veroorzaakt en die gefotografeerd werd in 2008, was op dat moment nog niet afgewerkt", aldus Nikitin ook. De afzegging voor Bayreuth noemt hij "de meest schokkende gebeurtenis uit mijn artistieke carrière".

"Ik heb absoluut geen affiniteit met welke fascistische of neonazistische beweging dan ook. Nu niet en in het verleden niet", wil Nikitin duidelijk stellen. In februari volgend jaar staat de Rus op de scène van de "Met", de Metropolitan Opera in New York. Hij zal er de rol van Klingsor vertolken in de opera "Parsifal" van Wagner.