"Reportage gemaakt door goedkope prostituee"

Het extremistische Sharia4Belgium reageert in een video op YouTube op de documentaire "Femme de la rue", waarin RITS-studente Sofie Peeters het seksisme in de straten van Brussel aan de kaak stelt. Het filmpje is als het ware een illustratie van wat "Femme de la rue" probeert aan te tonen.

"De ongelovigen hebben weeral hun ware aard laten zien, met hun hypocriete gedrag en hun strijd tegen de moslims", steekt Abu Haniefa van wal. "Je moet in je hoofd houden dat op twintig allochtone mannen er misschien één is die je lastigvalt", had Sofie Peeters nochtans gerelativeerd.

Maar naar zoveel nuance heeft Sharia4Belgium geen oren. "Femme de la rue" is volgens Abu Haniefa gedraaid door een "goedkope prostituee". "Die vrouw was halfnaakt, zeg maar naakt. En dan schrikt ze dat men haar achternaroept en haar beledigt." Bovendien "verft ze haar gezicht zoals een clown", wat volgens Abu Haniefa betekent dat ze de aandacht van de mannen wil.

Het is dus simpel in de ogen van Sharia4Belgium. De documentairemaakster is zelf de oorzaak van het probleem. "Ze moeten niet in de moslimbuurten lopen." Klein detail: de reportage is gedraaid in de Anneessenswijk, in hartje Brussel.

Er kwam veel respons op "Femme de la rue". Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) wil gemeentelijke administratieve sancties van 250 euro voor seksistisch en beledigend gedrag op straat invoeren. Abu Haniefa vraagt zich af of dergelijke boetes ook zullen gelden voor "moslima's die worden lastiggevallen", een verwijzing naar een incident in Molenbeek, twee maanden geleden, waardoor hun woordvoerder Fouad Belkacem in de cel zit.