“Waarom kan Muhammad Ali nu ook niet rechtstaan?”

Voor de Amerikaanse media was het een van de meest ontroerende momenten van de openingsceremonie van de Olympische Spelen: de aanwezigheid van de 70-jarige Muhammad Ali die al jaren een gevecht levert met de ziekte van Parkinson. “Ali still wows”, klonk het. Ook in de Britse media was de voormalige bokslegende alom aanwezig, maar dan wel om een andere reden. Het bekende Britse fotomodel Maria Fowler, niet weg te branden uit de plaatselijke tabloids, choqueerde sportfans immers met een tweet van bedenkelijk allooi.

Muhammad Ali -"In zijn witte kostuum zag hij er erg broos uit" (CBS News)- was tijdens de ceremonie vergezeld van zijn echtgenote. Toen de Olympische vlag gehesen werd, kreeg de zwaar zieke Ali een stoel aangeboden om op te gaan zitten, terwijl onder meer langeafstandsloper Haile Gebrselassie en VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon bleven rechtstaan.

Het deed de 25-jarige Fowler (zie kleine foto) twitteren van: "Wat wou ik dat ik daar was. Muhammad Ali. Ik wil niet onbeleefd zijn, maar waarom kan hij nu niet rechtstaan?".

Al snel volgden duizenden verontwaardigde tweets, zo meldden diverse Britse media. Die waren allesbehalve vleiend voor Fowler en omschreven haar als "uitermate dom", "een hersendode bimbo" en "een onbeschoft varken". Jamal Edwards, stichter van de online muziekzender SBTV, vroeg zich af of ze niet eerst een zoekmachine zou gebruiken, vooraleer een dergelijke commentaar te geven.

Fowler probeerde nog te redden wat er te redden viel en twitterde dat ze Ali’s naam gegoogeld had, maar dat de informatie over zijn ziekte haar ontgaan was. In één adem voegde ze eraan toe dat haar grootvader aan Parkinson overleden was. Wat opnieuw negatieve reacties uitlokte, want "hoe kon ze de symptomen van die ziekte dan niet bij de bokser herkennen?"

Fowler reageerde uiteindelijk erg emotioneel op de haatberichten: "Het is zielig dat mensen zo hatelijk kunnen zijn. De gemene opmerkingen die neergeschreven zijn, maken me momenteel ziek. Dit is walgelijk. Ik zal dan ook iedere campagne steunen die het cyberpesten aanpakt." Ze wil nu zelfs het gezicht van een dergelijke campagne worden.

lees ook