Britse artiesten spreken steun uit voor Pussy Riot

Een aantal Britse muzikanten, onder wie Pete Townshend (The Who) en Johnny Marr (The Smiths), hebben de Russische president Vladimir Poetin opgeroepen om de Russische punkgroep Pussy Riot een eerlijk proces te geven. Poetin brengt vandaag een bezoek aan Londen.
De drie leden van Pussy Riot in de rechtszaal

In een open brief die verschenen is in de krant The Times, laten de 12 Britse muzikanten zich verontwaardigd uit over de "groteske" beschuldigingen tegen de jonge vrouwen van Pussy Riot.

"Dissidentie is een recht in een democratie en het is volkomen buiten proportie dat ze met 7 jaar cel bedreigd worden voor deze beschuldiging", schrijven ze. "Wij geloven dat het de rol is van artiesten om legitiem te protesteren en te vechten voor de vrijheid van meningsuiting."

Onder de ondertekenaars zijn ook Jarvis Cocker van de groep Pulp, Alex Kapranos van de rockband Franz Ferdinand, Neil Tennant van de Pet Shop Boys en de folkzangeres Corinne Bailey Rae.

Nadezjda Tolokonnikova (22), Jekaterina Samoetsevitsj (29) en Maria Aljochina (24) gaven op 21 februari een optreden in de Christus Verlosserkathedraal in Moskou. Ze zongen er het lied "Heilige maagd Maria, verlos ons van Poetin", een stunt die de woede van het Kremlin opwekte. Sindsdien zitten ze in de cel. Maandag begon hun proces onder grote belangstelling.

Poetin brengt momenteel een bezoek aan Londen. Hij zal er een gesprek hebben met premier David Cameron en het judo, zijn favoriete sport, bijwonen op de Olympische Spelen.