CIA gaat samenwerken met Syrische opstandelingen

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zijn handtekening gezet onder een geheim steunplan voor de Syrische rebellen met de bedoeling om het regime van president Bashar al-Assad omver te werpen. Dat melden enkele Amerikaanse media. Het Witte Huis zelf heeft het over medische en logistieke steun. Overigens raakte vanmorgen ook bekend dat er mogelijk ook Belgische moslims meevechten met de Syrische rebellen.

Enkele Amerikaanse televisiestations maakten gisteren gewag van een geheim rapport om de Syrische rebellen te steunen en zo het regime van president Bashar al-Assad omver te werpen. Het geheime document zou aan de CIA, de Amerikaanse geheime dienst, de toestemming geven om clandestien te handelen.

Het Witte Huis weigerde elk commentaar maar woordvoerders sloten niet uit dat de Amerikaanse inlichtingendiensten informatie zouden verschaffen aan de Syrische rebellen.

Eerder had een woordvoerder van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt dat de VS 25 miljoen dollar, omgerekend zo'n 20 miljoen euro, vrijmaakt voor steun aan het Syrische bevrijdingsleger. Hij benadrukte dat het ging om steun voor "niet-dodelijke doeleinden", zoals medicatie of logistiek. "Het verschaffen van wapens zou alleen maar contraproductief werken", luidde het. De woordvoerder maakte in één adem ook bekend dat Washington 64 miljoen dollar beschikbaar stelt voor humanitaire hulp aan Syrië. Het geld zal via de VN en andere hulporganisaties worden verspreid.

Politieke druk op Washington stijgt

Het nieuws van de duidelijk aangehaalde banden tussen de Verenigde Staten en de Syrische opstandelingen valt samen met berichten van zeer gewelddadige confrontaties tussen legeringstroepen en de rebellen in de hoofdstad Damascus en de stad Aleppo.

Te midden van dat alles stijgt de politieke druk op de VS om steun te verlenen aan de Syrische rebellen. Washington heeft zich tot nog toe erg terughoudend opgesteld in het Syrische conflict. Washington is als de dood om betrokken te geraken bij nog maar eens een nieuwe oorlog in het Midden Oosten. President Obama  zou maandag in een telefoongesprek met de Turkse premier Erdogan wel ingestemd hebben met een "versnelde politieke overgang in Syrië". Het conflict in Syrië sleept al 17 maanden aan.

Belgische moslims vechten mee met rebellen

Het Belang van Limburg en De Gazet van Antwerpen maken vandaag gewag van Belgische moslims die in Syrië strijden tegen het regime van president Assad. Het bericht werd in eerste instantie bevestigd door de Staatsveiligheid, zonder evenwel aantallen te noemen. Maar iets later heette het dan weer dat het "bevestigd noch ontkend" werd.

Zeker is wel dat uit andere Europese landen, Libië en Saudi-Arabië moslims naar Syrië gereisd zijn om er te vechten. Ze zouden er opgeleid worden door leden van Al Qaeda. De moslimstrijders hopen er na de val van het Syrische regime een islamitische staat op te richten. Volgens De Belgische staatsveiligheid is hun terugkeer naar Europa een reden tot bezorgdheid wegens hun ervaring met oorlogswapens en banden met Al Qaeda.