Duizend kilo illegale antibiotica in beslag genomen

In de provincie Noord-Brabant in Nederland is duizend kilo illegale antibiotica in beslag genomen. De opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vermoedt dat het middel gebruikt zou worden als groeibevorderaar in veevoeder.

Rechercheurs van de NVWA hebben duizend kilogram van het illegale middel virginiamycine gevonden na een doorzoeking van een overslagbedrijf. Belgische autoriteiten hadden de opsporingsdienst ingelicht over een mogelijke illegale levering in Nederland.

Volgens de NVWA is het denkbaar dat het middel eerder al is gebruikt in veevoeder om zo de groei van dieren te bevorderen. Er is een strafrechtelijk onderzoek gestart.

Verbod EU

In de Europese Unie is het verboden om het antibioticum virginiamycine te gebruiken in veevoeder. Door het gebruik zou resistentie tegen antibiotica kunnen worden ontwikkeld. Omdat het middel wel is toegelaten in andere Europese landen mag het wel worden doorgevoerd. Dit moet altijd worden gemeld aan de bevoegde autoriteiten.