ECB koopt wellicht opnieuw staatspapier op

De Europese Centrale Bank (ECB) koopt wellicht opnieuw staatspapier van probleemlanden op. Dat is een van de aanbevelingen die het vandaag heeft voorgesteld om de eurocrisis te bestrijden. ECB-voorzitter Draghi (foto) beklemtoont dat de politici eerst zo snel mogelijk de noodfondsen moeten activeren.

Voor alle duidelijkheid: de ECB koopt voorlopig geen nieuw staatspapier op. Het gaat hier om aanbevelingen, niet om maatregelen. Volgens ECB-voorzitter Mario Draghi zijn eerst budgettaire en structurele hervormingen nodig en moeten politici zo snel mogelijk de noodfondsen activeren.

De ECB heeft al 20 weken geen staatspapieren meer opgekocht. Wellicht houdt de Duitse Bundesbank het opkopen tegen. Staatspapier opkopen is nochtans een ideaal middel om de onhoudbaar hoge rentes te drukken die Spanje en Italië nu moeten betalen.

De markten reageren intussen ontgoocheld. De beurs in Brussel sluit ruim 2 procent lager af. Ook de beurzen van Berlijn en Parijs gaan in het rood. De beurs van Madrid verloor vandaag zelfs 5,16 procent.