General Motors onderhandelt over sluiting fabrieken

De grootste Amerikaanse autobouwer General Motors onderhandelt met de vakbonden over de sluiting van 1 of meerdere Europese Opel/Vauxhall-fabrieken. Dat heeft een woordvoerder van GM bevestigd.

Door de aanhoudende economische crisis heeft General Motors in Europa te kampen met een overproductie. In maart dit jaar bleek al uit verschillende bronnen dat GM daarom in Europa 1 of meerdere fabrieken wilde sluiten. Nu lijken die plannen dus concreter te worden.

Welke fabrieken er zouden dichtgaan, is nog onduidelijk, maar eerder werden al de Opel-fabriek in de Duitse stad Bochum genoemd en de Britse Vauxhall-fabriek in Ellesmere Port. In 2010 sloot GM al de Opel-fabriek in Antwerpen.

General Motors is niet in slechte doen. Vorig jaar maakte de autofabrikant nog 7,6 miljard dollar winst. Maar die winst komt op naam van de Chinese en Noord-Amerikaanse markt. In Europa boekt GM al jaren forse verliezen. Daar wil het bedrijf nu iets aan doen.