Nieuwe onderhandelingen over Iraans kernprogramma

Teheran aanvaardt nieuwe onderhandelingen over hun omstreden kernprogramma. Dat meldt Catherine Ashton (foto), de Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken van de Europese Unie. De gesprekken gaan eind deze maand van start.

Ashton heeft daarover telefonisch overlegd met de Iraanse onderhandelaar Saïd Jalili. "Iran moet proberen het vertrouwen te herstellen", klinkt het bij Ashton. Het telefoongesprek is een vervolg op topontmoetingen eind juli in Istanboel tussen Europese en Iraanse topdiplomaten.

Veel landen en ook het Internationaal Atoomenergieagentschap vrezen dat Iran werkt aan de ontwikkeling van kernwapens. Teheran ontkent dat en spreekt enkel over kernenergie. Waarom een land zo rijk aan olie en aardgas plots kernenergie wil hebben, is echter niet duidelijk.