Ontgoochelde reacties op ontslag Kofi Annan

De zwaar ontgoochelde Kofi Annan is niet van plan zijn mandaat als speciale VN-gezant voor Syrië te verlengen. Hij wijst met beschuldigende vinger naar het Syrische regime, maar ook naar het gebrek aan internationale eensgezindheid. De wereld reageert ontgoocheld op Annan zijn vertrek.

VN-Secretaris-Generaal Ban Ki-moon vindt de beslissing van Annan spijtig, maar aanvaardt ze wel. Overal in de wereld wordt ontgoocheld gereageerd op het aangekondigde ontslag. "Het is zeer betreurenswaardig", aldus de Russische president Vladimir Poetin. "Annan is een zeer respectabel man en een briljant diplomaat." Rusland is nochtans een van de weinig overgebleven bondgenoten van het Syrische regime.

Ook de Britse premier Cameron heeft gereageerd op het opstappen van Annan. "Het huidige proces werkt niet", klinkt het. "Het plan waar Annan zo hard aan gewerkt heeft, werkt niet door al het bloedvergieten. We moeten dringend een versnelling hoger schakelen."

Volgens de Verenigde Staten zijn vooral China en Rusland verantwoordelijk voor het ontslag van Annan. "Moskou en Peking hebben systematisch elke resolutie in de VN Veiligheidsraad geblokkeerd", zegt de woordvoerder van de Amerikaanse president Barack Obama.

De Franse ambassadeur bij de Verenigde Naties Gérard Araud pikt daarop in door te stellen dat "daardoor de indruk ontstaat dat de Veiligheidsraad niet bij machte is om iets te doen aan de situatie in Syrië".  

Annan zelf wijst onder meer met beschuldigende vinger naar het Syrische regime dat consequent zijn zesstappenplan blijft afwijzen (zie onder). Bovendien duidt ook hij op het gebrek aan eensgezindheid in de Veiligheidsraad.

Het vredesplan van Kofi Annan voor Syrië bestond uit zes stappen: dagelijkse wapenstilstand van 2 uur, het opstarten van een politieke dialoog, vrije toegang voor journalisten, het regime moet vreedzaam protest toelaten, mag geen zware wapens inzetten tegen steden en moet samenwerken met de gezant in een alomvattend politiek proces. Dat plan is echter nooit volledig uitgevoerd.

Hoewel hij zelf ontgoocheld is, ziet Annan wel nog een rol weggelegd voor een eventuele opvolger. Het is nog niet duidelijk wie dat gaat worden.

"Syrische regime doodt tientallen burgers"

In Syrië gaat intussen het bloedvergieten onverminderd voort. Syrische regeringstroepen hebben tientallen slachtoffers gemaakt nabij de hoofdstad Damascus. Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten gaat het om ongewapende burgers, maar de staatstelevisie spreekt van een operatie tegen gewapende terroristen.

In Jdeidet Artouz, ten zuidwesten van de hoofdstad Damascus, zijn gisteravond zeker 43 mensen gedood. Regeringstroepen zouden een honderdtal jongeren hebben verzameld en opgesloten in een school.

De jonge Syriërs werden gefolterd en 43 onder hen werden gedood. Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten spreekt van regelrechte executies.

Burgers uit Damascus getuigen over een bloedbad in één van de buitenwijken. De troepen van Assad zouden daar zeker 35 slachtoffers hebben gemaakt. De meeste slachtoffers vertonen kogelwonden in het hoofd en de nek. Het zou gaan om ongewapende burgers.

Volgens de Syrische staatstelevisie werden de legertroepen belaagd door de rebellen bij het uitvoeren van een raid. Zij spreken van tientallen dode terroristen.

Aleppo

Ook in de stad Aleppo woeden hevige gevechten tussen het Syrische regeringsleger en de opstandelingen. De rebellen veroverden een tank van de regeringstroepen en gebruikten deze om een militaire luchthaven in Menagh aan te vallen. Vanuit de militaire basis zouden raketten en artillerievuur worden ingezet tegen nabijgelegen steden, zoals Tel Rifaat.

Ook in de wijk Salahedinne in het zuidwesten van Aleppo wordt er zwaar gevochten. Het leger zet aanvallen in om de regio in handen te krijgen. Aleppo vormt het commerciële centrum van Syrië en is daarom strategisch erg belangrijk.