Spaanse politie arresteert drie moslimterroristen

De Spaanse politie heeft drie vermoedelijke moslimterroristen gearresteerd. Het gaat om twee Tsjetsjenen en een Turk, mogelijk leden van het terreurnetwerk Al Qaeda. In een appartement zijn ook grote hoeveelheden explosieven aangetroffen.

De arrestaties werden verricht in La Linea, vlak bij Gibraltar, en in Valdepenas, in de provincie Ciudad Real. Het drietal zou van plan zijn geweest om aanslagen te plegen in Spanje en/of in het buitenland. De aangehouden Turk zou een "logistiek medewerker" zijn, een van de twee aangehouden Tsjetsjenen zou een "grote vis" zijn.

"Er zijn duidelijke aanwijzingen dat de mannen bezig waren met de voorbereiding van aanslagen in Spanje en/of het buitenland", bevestigt minister van Binnenlandse Zaken Jorge Fernandez Diaz. Volgens hem zijn de arrestaties het resultaat van "een van de belangrijkste onderzoeken die tot op vandaag op het internationale vlak naar de terreurgroepering gevoerd zijn".

In het appartement in La Linea zijn explosieven gevonden "die een bus kunnen opblazen", zegt de minister.

Het is niet de eerste keer dat Al Qaeda actief is in Spanje. Op 11 maart 2004 sloeg het terreurnetwerk toe in de hoofdstad Madrid met een aantal gecoördineerde bomaanslagen op voorstadstreinen in de buurt van het treinstation Atocha. Die kostten het leven aan 191 mensen.